Online bejelentkezés
Kapcsolatfelvétel
« Vissza

Egészségnapok 2016


 • Helszíni  tüdőszűrés 40 éves kor alattiak számára mozgó szűrőegység segítségével:

         A tüdőszűrést Magyarországon nem a tüdőrák kivédésére vezették be, hanem a TBC felismerésére és a fertőző kór visszaszorítására. A rutinszerű vizsgálatok mellékeredménye volt, hogy sok tüdőrákos esetet is még panaszmentes stádiumban felfedeztek.
         Ugyan ez a fajta röntgenvizsgálat az utóbbi időszakban a TBC megbetegedések lecsökkenése miatt háttérbe szorult (csak azokon a területeken rendeli el a tisztiorvosi szolgálat a kötelező tüdőszűrést, ahol 100 ezer lakosra jutó TBC megbetegedések száma eléri a 25-t), a tüdőgyógyászok hangsúlyozzák: sok esetben a röntgenvizsgálatnak köszönhetően derült fény olyan daganatos folyamatra, amellyel a páciens még nem fordult volna orvoshoz, mert az nem produkált különösebb tüneteket, illetve a jelentkező panaszokat a beteg a dohányzás szükségszerű mellékhatásaként értékelte.
         Az ernyőképszűrés (tüdőszűrés) jelenlegi törvényi szabályozása alapján hazánkban az 51/1997. (12.18.) NM rendelet értelmében az eü. alap terhére ingyenesen elvégezhető évente egy alkalommal a tüdőszűrés minden 40 éves kor feletti számára. Ennek lelete egy éven belül foglalkozás-egészségügyi célból is felhasználható. Járványügyi érdekből kiemelt munkakörökben azaz bölcsődékben, óvodákban, csecsemő- és gyermekotthonokban a csecsemők, illetve a gyermekek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakörben dolgozók, továbbá a gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, családi-napközi otthon, házi gyermekfelügyelet, átmeneti otthon, nevelőszülői, helyettes szülői ellátásban a gyermekek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakörben dolgozók esetén számos vizsgálat, többek között a tüdőszűrés elvégeztetése törvényi kötlezettség.

         Így az ilyen munkakörökben dolgozóknak javasoljuk 40 év alatt vegyen rész ingyenes tüdőszűrő egységünk által végzett szűrésen, vagy ha 40 év feletti a területileg illetékes tüdőgondozóba végeztesse el éves tüdőszűrését.

 • Csontritkulás szűrés alkar dexa módszerrel:
            A szűrésre az alábbi szempontok szerint várjuk azokat akik:

          - 50 év fölötti életkorúak
       
          - 50 év alattiak, de:

          - már volt spontán csonttörésük

          - kemoterápiás kezelésben részesültek

          - tartósan szteroid kezelésre szorulnak

          - az elmúlt 2 évben 10 kilót meghaladó súlyveszteségük volt.

 

A vizsgálat ideje 10 perc, amely az alkar csontjának vizsgálatával történik, teljesen fájdalmatlan.

Fényképes vizsgálati eredményt kapnak csontjuk állapotáról, és a mért értékek függvényében orvosuk további reumatológiai vizsgálatok elvégzéséhez beutalót bocsájt ki.

Az alkar dexa eredmény a reumatológia szakrendelőben is akkreditált vizsgálati módszer a csontritkulás szűréséhez.

A vizsgálati napokon kb. 10 perces beosztásban kb. 60 fő vizsgálható.

 • COPD (Krónikus hörghurut) szűrése spirométerrel:

A COPD legjelentősebb rizikófaktora a hosszú távú dohányzás. Minél több éve dohányzik Ön és minél több doboz cigarettát szív el naponta, annál nagyobb az esélye a megbetegedésre.
A COPD az egyik fő halálozási tényező világszerte. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség.
Ha Ön aktív vagy passzív dohányos, és észleli magán a COPD tüneteit, például a köhögést, a fokozott köpetürítést, illetve a légszomjat, jeletkezzen szűrővizsgálatunkra. Nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedjen, ezáltal lassíthatja a betegség előrehaladását.

 • Memória szűrés, Alzheimer-demencia szűrés tesztekkel:


Ez a betegség általában 60 éves kortól kezd megjelenni, de már 40 éves kortól előfordulhat. Érdemes már enyhe feledékenység, szaglászavar, mozgászavar, szétszórtság, lehangoltság esetén vizsgálatot végezni annak megállapítására, hogy nem lehetnek a tünetek egy komolyabb betegség előjelei.Választ tudunk arra adni, hogy mindezek nem csak az elfogadható mértékű, korral járó memóriaproblémák. A szűrés komplex módon történik. Szakorvosi beszélgetéssel kezdődik, majd memória, figyelem fenntarthatóság, számolás és beszéd képességének felmérésével, speciális tesztekkel folytatódik. Ezt gyakran részletgazdag koponya képalkotó vizsgálat, CT, MR, valamint vérvizsgálat egészít ki.

 • Allergia szűrés Prick-teszttel:

A Prick-teszt az allergia vizsgálat alapmódszere. Lényege, hogy az allergént az alkar bőrére cseppegtetjük, és nézzük a bőr reakcióját. Vörösödés, duzzanat esetén az adott allergénre az allergia bizonyított. A vörösséget felhelyezést követően 10-15 perccel nézzük.

A vizsgálat során minimális (felületi hámréteg) bőrkarcolás történik, az eljárás tehát minimális fájdalommal jár csupán.

Szakmai adatok szerint a Prick teszt megbízhatóbb eredményt ad a vérből való meghatározásnál. Elvégzése azonban allergiás időszakban, ekcémás bőrnél nem midnen esetben lehetséges.

Prick teszttel végezhető allergia vizsgálat:

 • légúti allergénekre (pollenek, atka, penész, állati szűr és tollak, stb.)
 • táplálék allergénekre (búza, tej, tojás, stb.)

A leggyakoribb allergén csoportok:

 • pollenek
 • ételek 
 • atka, penész, egyéb légúti allergének
 • méh-, darázs- és egyéb rovarmérgek
 • fémek
 • gyógyszerek
 • tartósítószerek
 • kozmetikumok
 • fogászati anyagok
 • latex

 • Anyajegy szűrés dermatoscopos vizsgálattal:

Az anyajegyek az egész testfelületen bárhol előfordulhatnak, más-más színekben, formában és méretben. Egyes anyajegyek már a születéskor jelen vannak a bőrön, míg mások csak évekkel később alakulnak ki. Kialakulásukban elsősorban a bőrt ért UV sugárzásnak van szerepe. A bőrrákok legveszélyesebb formája a melanoma. Fontos, hogy évente vegyünk részt bőrgyógyászati szűrővizsgálaton és csökkentsük a melanoma kialakulásának veszélyét. Az anyajegyek ellenőrzése -tünet nélkül is- évente javasolt.
Bőrünk folyamatos önvizsgálata is nagyon fontos, hiszen így vehetjük észre legkönnyebben a figyelmeztető jeleket, pl: ha az anyajegy viszket, vérzik, érzékennyé válik stb. A szűrést bőrgyógyász szakorvos végzi, a kóros küllemű elváltozások eltávolításában is segítséget nyújt.

 •   Incontinentia szűrés (Cseppnyi önbizalom program)   

Vizeletinkontinenciának nevezünk bármely, húgycsövön keresztül történő akaratlan vizeletvesztést. Ez egy tünet, melyet számos betegség és anatómiai eltérés okozhat. Főleg nők esetében fordul elő.

Kockázati tényezők:

– Idősebb életkor
– Elhízás
– Szülési komplikációk/ nagy gyerek,több szülés, fogós-vákuumos szülés,gátrepedés
– Gyógyszerek /nyugtatók, altatók, vízhajtók

Formái:

– Stress inkontinencia/nincs köze a hétköznapi életben használt stress értelmezéshez/
Helyesebb lenne terheléses inkontinenciának nevezni,mivel hasi erőkifejtéskor, köhögéskor, tüsszentéskor jelentkezik.
– Urge- vagy sürgősségi inkontinencia.Hirtelen fellépő, szinte uralhatatlan vizelési inger lép fel.
– Kevert forma/ az előző két forma együttes előfordulása/

A szűrés célja, hogy tájékoztatást nyújtsunk a vizelettartási panaszokról és a kontinencia megőrzéséről, felmérjük az érintettek állapotát és ellássuk őket a megfelelő segédeszközzel, valamint szükség esetén segítséget nyújtsunk hozzátartozóik helyes otthoni ápolásában.

 • Szemészeti szűrés:
szemészeti szűrővizsgálat (szemvizsgálat) elsősorban a látászavarok diagnosztizálása és azok megfelelő javítása érdekében történik, de felmérjük ezzel együtt a szem egészségi állapotát is, melynek kapcsán számos információhoz jutunk a szervezet egyéb megbetegedéseire vonatkozóan is.

Mikor ajánlott a szűrésen részt venni?

 1. ha "nem látunk jól"
 2. ha szemünk "vörössé" (pirossá) vált
 3. a szem bármely részén eltérést észlelünk 

A szemészeti problémák időben való felfedezésével, kezelésével megelőzhető az esetleges későbbi szövődmények, a látásromlás kialakulása

 • Cardiovascularis rizikóbecslés:
Vérnyomás, vércukor,  BMI, és egyéb paraméterek meghatározásával belgyógyász szakorvos által komplex rizikó meghatározás, és életmódbeli tanácsadás történik.