Online bejelentkezés
Kapcsolatfelvétel
« Vissza

Táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek

Minden ember, aki egészségesen szeretne élni, megfelelően kell, hogy táplálkozzon. Habár a köztudatban sok hiedelem él a cukorbeteg étrendjét illetően, a táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy a helyes diéta alig tér el az egészséges embernek javasolt étrendtől. Ha a beteg az orvos vagy a dietetikus által megadott szempontok figyelembevételével étkezik, sokat tesz egészségi állapotának megőrzéséért vagy javításáért.
A cukorbeteg diétájának az a célja, hogy a páciens testtömege és tápláltsági állapota ideális legyen, a vércukorértéke minél közelebb legyen a rendes tartományhoz, s megelőzze, illetve késleltesse a szövődmények kialakulását.
 
 
A cukorbeteg étrendjének legfontosabb szempontjai
  • Az étrend minőségileg és mennyiségileg egyénre szabott legyen. Ez azt jelenti, hogy az étrendnek összhangban kell lennie a diabéteszes beteg gyógyszereivel és munkavégzésével.
  • Az étrend energiatartalma.
  • Az étrend összetétele. A táplálékkal felvett energia 15-20%-ának fehérjéből, 30%-ának zsiradékból, míg 50-55%-ának szénhidrátból kell származnia.
  • Mindig a megfelelő időben és elosztásban kell étkezni. Az egész napra szánt tápanyagmennyiséget célszerű öt-hat alkalomra elosztani.
  • Egészséges élelmiszereket válasszunk!Ételeinket mindig az évszaknak megfelelő rost dús zöldség és gyümölccsel egészítsük ki.
Néhány jó tanács
Diétájának összeállításához kérjen tanácsot dietetikusától és/vagy kezelőorvosától, hogy az egyénre szabott legyen!
Az étrendi utasításokat pontosan tartsa be!
Végezzen rendszeres testmozgást!
Rendszeresen ellenőrizze vércukor- és vizeletcukor-értékét!
Ne igyon szeszes italt, s ne dohányozzon!
Mindig tartson magánál szőlőcukor-tablettát vagy kockacukrot!