Online bejelentkezés
Kapcsolatfelvétel
« Vissza

Védelem a méhnyakrák ellen

Hazánkban 2008 és 2012 között évente átlagosan 1490 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizáltak. A betegség – ha időben felfedezik – gyógyítható, mégis 2008 és 2012 között Magyarországon évente átlagosan 407 nő halt meg méhnyakrák következtében.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több mint száz típusa van, és ismereteink szerint ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. Sőt azt is tudjuk, hogy a méhnyakrákok mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül kettő típus, a 16-os és a 18-as tehető felelőssé.A méhnyak rosszindulatú daganata a méhnyakrák. Ezt a daganatot a human papillomavírus okozza. A méhnyak hámján képződő daganatsejtek szétterjedhetnek a szervezet más részeire is.

 A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető.  A kóros elváltozás korai felismerését követően időben meg lehet kezdeni a kezelést, megelőzve ezzel a rosszindulatú daganat, az életet veszélyeztető állapot kialakulását. A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen – és a legtöbbjük nem is tud róla. A HPV-fertőzés átvihető szexuális előjáték (bőr-bőr kontaktus, petting), valamint hüvelyi, anális és orális aktus során. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik védekezés nélkül létesítenek szexuális kapcsolatot, illetve akik gyakrabban cserélgetik a partnereiket. A HPV-fertőzés általában tünetmentes, de bizonyos esetekben a szeméremtest környékén puha, rózsaszínű szemölcs alakul ki. A vírus bejut a méhnyak felszíni sejtrétegébe, ahol ritkán akár évekig is megmaradhat anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. Ezt követően azonban előfordulhat, hogy különösebb közvetlen kiváltó ok nélkül elkezd a sejtekben kóros átalakulásokat előidézni. Ezt nevezzük rákmegelőző állapotnak. A méhnyakszűrés nemcsak a daganatot, hanem a rákmegelőző állapotot is fel tudja ismerni. 
Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene. Ezáltal a szervezetünk képes lesz kivédeni a fertőzést

A méhnyakrák megelőzésének módszerei

1. Nőgyógyászati szűrővizsgálat (hüvelykenet)

2. HPV-fertőzés kockázatának csökkentése felelős szexuális viselkedéssel

3. HPV elleni védőoltás:

HPV 16/18 ellen

HPV 6/11/16/18 ellen

Kivédhető betegségek

  • Méhnyakrák és az azt megelőző elváltozások
  • Méhnyakrák és az azt megelőző elváltozások
  • Szeméremtestrákot megelőző elváltozások
  • Nemi szervi szemölcsök
 

Oltható korosztály

10–25 éves

9–26 éves

Alkalmazás

Vállizomba 3 adag 6 hónapon belül 
(az 1–2. adag között 1 hónap, a 2–3. között 5 hónap)

Váll- vagy combizomba 3 adag 1 éven belül 
(az 1–2. adag között min. 1 hónap, a 2–3. között min. 3 hónap)

 

A vakcináció mellett azonban a rendszeres méhnyakrákszűrés változatlanul javasolt.