Online bejelentkezés
Kapcsolatfelvétel

Bemutatkozás

Bálint Anna vagyok, dietetikus. Diplomámat a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán szereztem, diplomaszerzés után pedig a Pro Medicina Orvos Team csapatában helyezkedtem el a szakmában.

Dietetikusként fő szakterületeim:
- Prevenciós étrendek kialakítása
- Testsúlycsökkentés (felnőttkori, gyermekkori elhízás étrendi kezelése)
- Sporttáplálkozás
- Diabétesz
- Inzulinrezisztencia
- Táplálékallergiák/intoleranciák
- Magas vérnyomás
- Reflux
- Emésztési problémák
- Gyomor- és bélrendszeri betegségek (például: candida gomba, colitis ulcerosa, Chron-betegség, SIBO.)
- Hormonproblémák (például: PCOS, menopauza, meddőség, hyper/hypothyreosis)
- Hajhullás, aknés/problémás bőr, fokozott izzadás hormonális okainak feltárása, dietoterápiás kezelése

A megfelelő dietoterápia könnyen kivitelezhető étrendet, életmódot jelent, amit az egyén a konzultációk után könnyedén elsajátíthat. Véleményem szerint éppúgy, mint két egyforma ember, két egyforma szervezet sem létezik, ezért kiemelkedően fontos számomra, hogy a konzultációk, valamint a személyre szabott étrendek kialakítása valóban egyénre szabva történjen.

A gyógyító táplálkozás mindig is a szívügyem volt. Legfőbb célom az emberek egészségvédő és kiegyensúlyozott táplálkozásra való sarkalása. A páciensek sikerélménye számomra is sikert jelent, ami rengeteg pozitív energiával tölt fel.

Életmódváltás

Ha életmódváltáson gondolkodsz és szeretnél megszabadulni a plusz kilóktól, akkor a legjobb helyen jársz!

Diétázol, de nem fogysz? Már mindenféle fogyókúrát kipróbáltál és mégsem jártál sikerrel? Nem érted, hogy miért nem indul be a súlyvesztés, miközben te "mindent megpróbálsz és hetekig csak salátázol"?
Ezeknek a problémáknak számtalan oka lehet:
- Gyors fogyás után jojóeffektus alakul ki, hiszen a legtöbb fogyókúra és divatdiéta nem segít az életmódváltásban, nem tanítja meg az egyén számára az egészséges táplálkozás alapelveit.
- Az egyoldalú, hosszú távon nehezen tartható diéták vitaminokban és ásványi anyagokban szegények. Többségük egy bizonyos makrotápanyag-csoport (legtöbbször szénhidrát) lecsökkentésén alapul, ami a szervezet zavaraihoz vezethet.
- A 800 kcal alatti étrend lecsökkenti az alapanyagcserét, ezáltal a szervezet raktározásba kezd.

A túlsúly, elhízás kialakulásában döntő szerepet játszó tényezők:
- Túlzott energiabevitel
- Mozgásszegény életmód
- Anyagcserezavarok
- Rendellenes étkezési szokások

Dietetikusként azt vallom, hogy "nincs tiltott élelmiszer, csak megengedett mennyiség". Tapasztalataim szerint a rengeteg tévhitnek köszönhetően az emberek nagy része nincs tisztába azzal, hogy mit is foglal magába az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Legtöbben időszakos fogyókúrákkal, diétákkal próbálkoznak a cél elérése érdekében, viszont az esetek többségében ezek a próbálkozások kudarcba fulladnak, és elmarad a sikerélmény. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érdemes megemlíteni a mozgás fontosságát is, hiszen a rendszeres fizikai aktivitás beiktatása a mindennapjainkba nagyon fontos akkor is, ha a fogyás, prevenció vagy egészségünk megőrzése a cél. A rendszeres mozgás számos jótékony hatást eredményezhet:
- A fizikai aktivitás javítja a hangulatot az endorfinok felszabadulásával és csökkenti a stresszt.
- Fokozza a vérkeringést.
- Nő a tüdőkapacitás és javul a légzés.
- Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
- Erősíti az immunrendszert.
- Az elhízás megelőzésében és kezelésében kiemelkedő szerepe van.

Mit biztosítok neked?
Folyamatos támogatást, maximális odafigyelést és a közösen kitűzött célok elérését!

Mi kell a testsúlycsökkentéshez?

- Kalóriadeficit
- Megfelelő minőségű és mennyiségű étkezés
- Rendszeres fizikai aktivitás
- Elegendő alvás
- Türelem

Ahogyan azt már Arnold H. Glasgow is megmondta: "A tested a poggyász, amit egész életeden keresztül hordanod kell. Minél több a felesleg rajta, annál rövidebb az út."

A túlsúly és az elhízás hazánkban sajnos igencsak gyakori "betegség", ami magas egészségkockázatot jelent. A túlsúly, valamint az elhízás mértékétől függően nő a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a II. típusú cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavarok, egyes daganatos betegségek, krónikus mozgásszervi betegségek, mentális kórképek, sőt az összhalálozás kockázata is.

Gondolj az egészségedre és merj segítséget kérni. Elkezdeni soha nem késő!

Hogyan számold ki a napi kalóriaigényedet?

1. Alapanyagcsere kiszámítása
2. Aktivitási szint kiválasztása
3. Edzés esetén a felhasznált energia figyelembevétele

1. Alapanyagcsere kiszámítása
- Nők esetén: 22 x ttkg
- Férfiak esetén: 24 x ttkg
(ttkg: testtömeg-kilogramm)

2. Aktivitási szint kiválasztása
- Ülő- vagy irodai munka esetén: 1,1
- Könnyű fizikai munka esetén: 1,3
- Mérsékelt fizikai munka esetén: 1,5
- Nehézi fizikai munka esetén: 1,7+

3. Edzés esetén a felhasznált energia figyelembevétele
- 1-2 óra edzőtermi edzés = 300-400 kcal

Levezetve a gyakorlatban:
Itt vagyok én, egy 58 kg-os nő. A nap nagy részében ülőmunkát végzek, de napközben fel-alá lépcsőzgetek a másodikra, és sokat sétálok általában a munkahelyig. Esténként lejárok az edzőterembe, ahol 1,5 óra alatt körülbelül 350 kcal-t égetek el.

58 x 22 = 1276 kcal x 1,3 = 1659 + 350 = 2009 kcal

Tehát ez az a mennyiség, amelyet egy edzésnapon elfogyasztva sem fogyni, sem pedig hízni nem fogok!

Zöldséget, gyümölcsöt naponta négyszer!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kiadott táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint a napi ételeink felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük, amelyekből naponta 4 adagot, összesen legalább 40 dekagrammot kellen enni, ebből pedig legalább egy adagot nyersen.

Na de miért is ilyen fontos a zöldség és gyümölcs fogyasztása?

- Kiemelkedő táplálkozás-élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működése érdekében.
- Magas vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően számos betegség kialakulásának kockázatát csökkentik.
- Magas élelmirost-tartalmuk révén elősegítik a megfelelő bélműködést, továbbá teltségérzetet okoznak.
- Zömmel alacsony kalóriatartalmúak. (Bár vannak kivételek, mint például az avokadó, de ez az élelmiszer is tele van olyan tápanyagokkal, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk számára.)
- Jótékony hatással bírnak a zsír- és szénhidrát-anyagcsere folyamatokra a szervezetben.
- Nagy részük magas folyadéktartalmú, ezért hasznosan hozzájárulnak a napi folyadékbevitelünkhöz is.

Lehetőség szerint mindig érdemes otthon friss, idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt tartani. Kitűnően beilleszthetőek minden étkezésbe, és nassolás helyett is kiváló lehetőséget nyújthatnak!

Mi is valójában a koleszterin?

HDL: nagy sűrűségű lipoproteinek, melyek eltávolítják a lerakódott koleszterint az erek falából.
LDL, VLDL: kis sűrűségű és nagyon kis sűrűségű lipoproteinek, melyek a koleszterin lerakódásáért felelősek az erek falában.

A koleszterin fontos építőeleme az emberi sejteknek, hiszen hormonok és epesavak szintézisének kiinduló molekulája. A koleszterin előállítására maga a szervezet is képes, ezt a típusú koleszterint nevezzük endogén koleszterinnek.

Viszont ettől függetlenül jelentős mennyiségű koleszterint juttatunk a szervezetünkbe exogén úton, azaz táplálék útján is, ami a túlkínálat veszélyét hordozza.

Megkülönböztetünk továbbá HDL ("jó"), VLDL ("össz") és LDL ("rossz") koleszterint. Az utóbb említett VLDL és LDL koleszterin csökkentésére kiváló megoldást nyújthatnak az alábbi élelmiszerek: dió, mandula, paradicsom, sárgarépa, zabpehely, zabkorpa, birsalma, ribizli és alma.

Továbbá kiemelkedően fontos szerepe van a biztos siker érdekében a megfelelő dietoterápiának is!

Árak

1. Konzultáció (60-90 perc) 12.000 Ft

  • Anamnézis felvétel

  • Jelenlegi táplálkozási szokások felmérése

  • 3 napos táplálkozási napló elemzés

  • Személyre szabott információk az adott problémával kapcsolatban

  • Antopometriai mérés OMRON BF511 készülék segítségével

2. Konzultáció (30-45 perc) 8.000 Ft

  • Kontroll konzultáció

Étrendtervezés

  • 1 hetes étrend: 9.000 Ft

  • 2 hetes étrend: 16.000 Ft

  • 3 hetes étrend: 23.000 Ft

  • 4 hetes étrend: 30.000 Ft

Az étrend személyre, adott problémára szabottan készül. Az étrendek a pontos mennyiségeket és recepteket is tartalmazzák.