Online bejelentkezés
Kapcsolatfelvétel

Egészségügyi kiskönyv

Bizonyos munkakörök betöltéséhez Egészségügyi kiskönyvre és Egészségügyi nyilatkozatra van szükség. A vizsgálatot üzemorvos szakorvos végzi.
Az alkalmassági vizsgálat igazolja, hogy a járványügyi szempontból kiemelt területen munkát végző személy fertőző megbetegedésben nem szenved, illetve meghatározott esetekben kórokozó-hordozása mások egészségét nem veszélyezteti. 
A dokumentum kiállításához a következőkre van szükség: 
 • mellkas RTG lelet
 • bőrgyógyászati szűrővizsgálat 
 • széklettenyésztés
 • Lues szerológia 

Járványügyi érdekből kiemelt munkakörök, tevékenységek

 1. Egészségügyi intézményekben az újszülöttek, koraszülöttek, csecsemő- és gyermekbetegek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakör.
 2. A bölcsődékben, óvodákban, csecsemő- és gyermekotthonokban a csecsemők, illetve a gyermekek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakör; gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, családi-napközi otthon, házi gyermekfelügyelet, átmeneti otthon, nevelőszülői, helyettes szülői ellátásban a gyermekek ellátásával kapcsolatos valamennyi munkakör.
 3. Az anyatejgyűjtő állomásokon valamennyi munkakör és anyatejet adó nők.
 4. Közfogyasztásra szánt élelmiszer (beleértve az ételt, italt) előállításával, valamint forgalmazásával (kivéve a csomagolt élelmiszerek és a nyers zöldség-gyümölcsfélék szállítását, tárolását) foglalkozó, továbbá ilyen munkahelyeken tisztítást, takarítást végző személy.
 5. Állattartó gazdaságban, egyéni gazdálkodónál a tej fejését, kezelését és feldolgozását végző személy.
 6. Állami gazdaságnál, mezőgazdasági szövetkezeti társulásnál, részvénytársaságnál, valamint magángazdálkodóknál szarvasmarha-tenyésztés és -tartás munkakör
 7. Ivóvízminőségű vízellátást szolgáló berendezések, létesítmények működésével, szerelésével és karbantartásával kapcsolatos munkakör.
 8. Gyógynövény, gyógynövény-kivonat, valamint az élelmiszer és gyógyszer fogalomkörébe nem tartozó egyéb - de az emberi szervezetbe kerülő vagy azzal érintkezésben használatos anyagok, készítmények (kozmetikum, gyógyvíz, ásványvíz, tápszerek stb.) előállításával, kiszerelésével kapcsolatos valamennyi munkakör.
 9. Nagy-, közép- és kisüzemű gyógyszergyártás és elosztás területén (pl. gyógyszergyár, infúziós laboratórium, gyógyszerkészítő galenusi laboratórium stb.) mindazon munkakör, ahol a dolgozó a gyógyszerrel közvetlenül érintkezik (gyártás, csomagolás, edényzet mosogatása stb.), illetve a közforgalmú és intézeti gyógyszertárak valamennyi munkaköre.

 A vizsgált személynek a vizsgálat alkalmával nyilatkoznia kell az alábbiak szerint:

 A vizsgált személy nyilatkozata:

 1.) Alulírott kötelezem magam arra, hogy az alkalmassági vizsgálatot végző orvosnál soronkívüli alkalmassági vizsgálaton jelentkezem, ha magamon vagy velem közös háztartásban élő személyen az alábbi tünetek bármelyikét észlelem

 • sárgaság
 • hasmenés
 • hányás
 • láz
 • torokgyulladásbőrkiütés
 • egyéb bőrelváltozás (a legkisebb bőrgennyesedés, sérülés stb. is)
 • váladékozó szembetegség, fül- és orrfolyás

2.) Az alkalmassági vizsgálatot végző orvossal a munka felvétele előtt közlöm, ha időszakos távollétem alatt (pl. szabadság) az 1. pontban felsorolt tünetek bármelyikét magamon észleltem.

 

Tudomásul veszem, hogy a fenti kötelezettségvállalás járványügyi érdekből kiemelt munkakörben történő foglalkoztatásom, ilyen munkaterületen tevékenységem folytatásának feltétele, és hogy az általam közölt adatokat szolgálati titokként kezelik.